Wie wordt vandaag ook bedrijfssupporter van Bits of Freedom?

Wij zijn het al

Bits of Freedom werft vandaag donateurs om te kunnen blijven strijden voor digitale burgerrechten. Bolster is Bedrijfssupporter, en we vinden dat meer bureaus dat zouden moeten doen.

Nadat ik in 2009 het zojuist heropgerichte Bits of Freedom wat online-communicatietips gaf (‘upload een avatar op Twitter’, dat werk), trad ik een kleine 5 jaar geleden toe tot de Raad van Advies van Bits of Freedom, waar ik tot op heden nog deel van mag uitmaken.

Met ingang van 2015 is het recent opgerichte Bolster Bedrijfssupporter, en op deze donateursdag roep ik andere online-bureaus op om dat ook te doen. De kop is er al af:

Source: twitter.com

Waar gaat het om?

Een vrij, open, veilig internet is van essentieel belang voor democratie, samenleving en individu. Terwijl landelijke overheden de komende jaren hun Orwelliaanse surveillancesystemen verder willen uitbouwen, verzamelen en ‘vermarkten’ de Googles en Facebooks van deze wereld al je persoonlijke gegevens. Door slechte technologieën, verkeerd beleid en gebrekkig bewustzijn wordt internet onveilig, met alle gevolgen van dien.

Burgerrechten zijn belangrijker dan ooit, en dat zijn anno 2014 grotendeels digitale burgerrechten. Bits of Freedom is dé club in Nederland die zich daarvoor succesvol inzet. Van netneutraliteit tot versleuteling van persoonlijke communicatie: er is de komende jaren veel te beschermen en te verbeteren om te zorgen voor beter beleid, betere wetgeving, groter publiek bewustzijn en een veiliger internet.

Wat hebben Nederlandse online-bureaus hier dan mee te maken?

Online-bureaus (van communicatie & reclame tot webdevelopment en marketing) zijn medeverantwoordelijk voor de kwaliteit en integriteit van het internet.

We gebruiken ook analytics-programma’s, advertentieplatforms en sociale media om gebruikers te bereiken en relaties te organiseren. We bouwen formulieren en crm-systemen voor de verwerking en opslag van persoonlijke gegevens.

Bureaus kunnen op twee (complementaire) manieren hun verantwoordelijkheid nemen: om te beginnen door zelf technologie dusdanig in te zetten dat de belangen en rechten van gebruikers niet worden geschaad (daarover een andere keer meer – ook wij hebben daar nog stappen in te zetten, zoals meer gebruik van SSL en een alternatief voor Google Analytics), maar ook door Bits of Freedom te helpen om zich hiervoor namens iedereen in te zetten, en wel door Bedrijfssupporter te worden.

Dit is de pitch van Bits of Freedom

Bits of Freedom zegt hierover zelf in hun voorbeeldbrief:

Het internet speelt een steeds belangrijker rol in ons leven en in onze maatschappij en dat merken jullie natuurlijk ook binnen jullie bedrijf. Het internet biedt ons geweldige, nieuwe mogelijkheden. Helaas blijkt het soms ook een middel te kunnen zijn voor inperking van vrijheid. In Nederland is Bits of Freedom de enige organisatie die opkomt voor internetvrijheid, privacy en communicatievrijheid op internet.

Daarom wil ik u vragen om een van de bedrijfssupporters te worden van Bits of Freedom. Om onafhankelijk te blijven, accepteren ze geen geld van de overheid. Daarom zijn ze voor hun voortbestaan afhankelijk van giften van fondsen, donaties van individuen en support van bedrijven. En met die steun behalen ze harde resultaten. (Zie de bijlage met behaalde successen.)

Hoewel jullie het misschien niet 100% van de tijd, 100% eens zullen zijn met Bits of Freedom, zijn de onderwerpen waar zij voor staan wel heel erg belangrijk. Zo belangrijk dat veel van uw medewerkers er trots op zouden zijn te werken voor een bedrijfssupporter van Bits of Freedom.

Overigens zijn donaties aftrekbaar van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Dus het is ook nog eens fiscaal aantrekkelijk.

We willen vandaag minstens één ander bureau binnenslepen voor Bits of Freedom. Wie meldt zich?

Helemaal uitgelezen? Delen maar!