Vermijd malle hoedjes en drink zonder rietje

Hoe je als politicus geen pleefiguur slaat bij een photo-op

Hoewel wij van Bolster zelf meer van de online-campagnes zijn, hebben we aan lijstjes met pakweg “do’s & don’ts op Twitter” een broertje dood. Leuker zijn de ‘offline-flaters – die vervolgens digitaal uiteraard breed worden uitgemeten.

Een mooie fotoserie op AD.nl: met een kin vol ketchup trek je geen kiezers. Wat moeten politici allemaal vooral níet doen als er fotografen aanwezig zijn?

Zet nergens je tanden in

Michele Bachmann eet worst
Er zijn weinig elegante manieren om een lange worst in je mond te stoppen, en deze poging van Michele Bachmann vormt daarop geen uitzondering. Meer etende politici bij AD

Drinken mag - maar pas op

Aan het nuttigen van liquide middelen kleven aanmerkelijk minder risico’s, tenzij het alcoholhoudende dranken betreft. Maar Roemer die uit een rietje drinkt maakt natuurlijk een tamelijk kinderlijke indruk, zeker in contrast met Rutte in onderstaande foto.

Roemer die uit een rietje drinkt maakt natuurlijk een tamelijk kinderlijke indruk

Hoewel de lulligheid van het rietje ook een tikje op Rutte afstraalt in dit ‘rietjesincident’ (dixit @martijnkleppe), doet de huidige minister-president het nog best aardig – dat koolzuur kan best prikken hoor.

Erik van Bruggen heeft er kijk op Source: twitter.com

Het voorbeeld van Rutte en Roemer wordt ook besproken in het programma Fotostudio de Jong van Wilfried de Jong, waar persfotografie-onderzoeker Martijn Kleppe dergelijke persfoto’s analyseert. Hij dropt zelf het linkje op Twitter:

Source: twitter.com
Martijn Kleppe over Rutte & Roemer
Martijn Kleppe analyseert het Rietjesincident bij Wilfried de Jong. Bekijk hier de aflevering terug.

Alcohol is weer iets anders

Dit vinden we dan weer een beetje gek: toenmalig minister-president Jan-Peter Balkenende die alcohol drinkt – dat we toch tot de verdovende c.q. roesopwekkende middelen moeten rekenen – getooid in een ‘fuck drugs’-t-shirt. Neuk drugs en drink bier – toch niet direct de boodschap die we van een CDA-voorman zouden verwachten.

Iets anders, mist Balkenende daar nou een tand? Source: twitter.com

Vermijd malle hoedjes

Een echte klassieker is het malle hoedje. De mallehoedjes-doctrine komt van niemand anders dan Obama zelf. “Here’s the general rule: You don’t put stuff on your head if you’re president,” zei de Amerikaanse president, opgetekend door Politico. “That’s politics 101. You never look good wearing something on your head.”

'You don’t put stuff on your head if you’re president. That’s politics 101. You never look good wearing something on your head.'

Toegegeven: misschien vormen tiara’s van girl scouts een uitzondering.

Nederland daarentegen heeft een lange traditie op het gebied van malle hoedjes. Zie Nijpels & Den Uyl:

Source: twitter.com

We mogen in elk geval constateren dat de ambachtelijkheid van de politicifeestmutsen er in de laatste decennia niet op vooruit is gegaan. Stoffen kwaliteitshoofddeksels met royale pluimen zijn ingewisseld voor papier-met-plastic prulartikelen:

https://twitter.com/jensees/status/586440021688721408
Verzint u zelf maar een onderschrift, thx Source: twitter.com

Update: ik was nog een belangrijke categorie vergeten, die doen we er nog even bij: de ongemakkelijk sportende politicus, zie onder.

(Extra bonus: 13 Incredibly Awkward Pictures Of Politicians Standing In Front Of Unfortunate Signs bij Buzzfeed)

Het onhandige sportmomentje

Het was fantastisch geweest als Balkenende hier als een baas een paar driedubbele backflips ten beste had gegeven Source: www.youtube.com

Update 2: @willemdudok komt nog met een goede categorie.

Source: twitter.com
Source: twitter.com
https://twitter.com/SimonHendriksen/status/568383823827894272/
Source: twitter.com
Read also

Nou, vond je dat leuk? Laat je gegevens maar achter en je krijgt af en toe mailtjes van ons over strategische online-communicatie en van die dingen.

Word een Bolster-insider

Sluit je aan bij de 500+ professionals die zich bezighouden met de vernieuwing van communicatie en betrokkenheid. Laat je gegevens achter en we sturen zo af en toe wat interessants per e-mail.

Helemaal uitgelezen? Delen maar!