De toekomst van het referendum: volgende keer beter

Referenda over betere onderwerpen zijn eenvoudiger

Is het referendum over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne een ‘feest voor de democratie’? Dat staat nog te bezien.

Zelf mocht ik er dit najaar in EenVandaag wat over zeggen; vervolgens mochten we een bijdrage leveren door onder meer stemvoor.pvda.nl en Poetinder.nl te bouwen voor de PvdA.

Ook hielpen we Stem Voor Nederland met hun online-advertenties en bouwden we, enigszins gerelateerd, de website voor de Jonge Socialisten die zich daarmee ook in de campagne mengden.

Wat we bouwden (artikel gaat verder na dit blokje):

Waar gáát het over?

Voor wie nog in de veronderstelling verkeerde dat het de initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum was te doen om het associatieverdrag: Geenpeil-voorman interesseert het niet zoveel en datzelfde geldt voor het Burgercomité EU.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen als Bert Wagendorp niet stemmen:

Wat u doet moet u vooral zelf weten, maar ik ga niet stemmen. Ik heb geen zin mee te doen aan democratische balorigheid en ik wil ook niet stemmer nummer 3.851.681 worden, volgens onze Ionica Smeets degene die het opkomstpercentage naar 30 procent tilt en zo met zijn Ja het Nee-kamp over de streep helpt.

Maar de kans is redelijk groot dat de kiesdrempel van 30 procent wél wordt gehaald, en dat het een nek-aan-nek-race wordt tussen het vóór- en het tegenkamp. Het is dus ook goed mogelijk dat de uitslag geldig is en dat het nee-kamp wint doordat potentiële vóór-stemmers ‘strategisch’ thuis blijven.

Het referendum is er nu eenmaal en het gaat wél ergens over – dan kun je maar beter stemmen op inhoudelijke gronden. Daarom schrijven Michiel Servaes (PvdA) en Rik Grashoff (GroenLinks) gezamenlijk: Linkse kiezer, laat Oekraïners niet in de kou staan:

Een nieuwe generatie probeert het land te hervormen tot een vrije en welvarende samenleving, zonder de corruptie van oligarchen of de inmenging van Poetin. Zij zijn de politiek ingegaan, sloten zich aan bij maatschappelijke organisaties of proberen via de media druk uit te oefenen. Het is deze ‘Maidan-generatie’ die een beroep doet op onze solidariteit.

Om maar te zeggen: het gaat de initiatiefnemers misschien niet om Oekraïne (en de campagnes misschien ook niet altijd), maar daar gaat het referendum nog altijd wél over.

Volgende keer beter

Wat in elk geval winst is – tenzij je a priori tegen referenda bent – is dat ten eerste is aangetoond dat het mogelijk is om voldoende handtekeningen binnen te halen om een raadgevend referendum te organiseren.

En dat is niet alleen een morele steun in de rug voor wie de volgende keer een referendum wil organiseren over een wat geschikter onderwerp: het wordt ook praktisch beter uitvoerbaar. De techniek van de Geenpeil-campagne, waarbij digitaal geldige handtekeningen konden worden gezet (zodat indienen per briefpost niet noodzakelijk was) is open-source beschikbaar gesteld op Github.

Daar kun je een mooie campagne mee op poten zetten.

Meer lezen over wat we doen?

Helemaal uitgelezen? Delen maar!