Nieuw: De Coöperatie, van en voor freelance journalisten

En waarom Bolster meedoet

cooperatie

Nederland is binnenkort een mooi nieuw journalistiek initiatief rijker. Samen met Teun Gautier, Jan-Jaap Heij, Gyurka Jansen en Klaske Tameling ben ik mede-initiatiefnemer van De Coöperatie, van & voor freelance journalisten. Binnenkort gaat De Coöperatie officieel van start.

De Coöperatie is opgericht omdat de toekomst van de journalistiek bij de journalisten zelf ligt. Steeds meer journalisten werken freelance, maar hebben een zwakke onderhandelingspositie en missen tal van schaalvoordelen die uitgeverijen wel hebben. De Coöperatie is een organisatie die freelancers die voordelen wel biedt, maar die tegelijkertijd in eigendom is van de freelancers zelf, zo legt Teun Gautier uit:

Waar dus vroeger de journalist in dienst was bij de uitgever, draait De Coöperatie dat om: de uitgever staat ten dienste van de journalist. De Coöperatie is een bedrijf met een winstoogmerk, maar is eigendom van haar leden die die winst verdelen.

Teun Gautier

De Over Ons-pagina geeft meer informatie over wat De Coöperatie gaat doen:

We richten De Coöperatie op omdat we denken dat de toekomst van de journalistiek aan freelancers is. Maar die toekomst is er alleen als we zelf ons geld verdienen. In een coöperatie van freelance journalisten die ondersteuning biedt bij het verkopen van werk en expertise. Die de administratieve ellende van modelcontracten overneemt, die waar nodig bemiddelt tussen jou en opdrachtgevers.

Daar werken wij van Bolster graag aan mee. Om te beginnen hebben we decooperatie.org gebouwd. Simpel maar best verzorgd, al zeggen we het zelf:

We zetten ons graag in voor journalistieke vernieuwing; we bouwen niet alleen geavanceerde journalistieke websites voor bijvoorbeeld Erasmus Magazine en Vers Beton (en schrijven over de toekomst van de journalistiek), maar werken ook aan een systeem dat freelancers en kleine redacties kan voorzien van een professioneel publicatieplatform met onder meer Blendle-integratie, gebaseerd op WordPress & Perikles. We zorgen dan voor hosting, onderhoud, doorontwikkeling en van alles, en het kost stukken minder dan dat je op maat iets laat bouwen.

Wil je meer weten over De Coöperatie, sluit je dan aan. Je hoort het dan vanzelf wanneer je je kunt inschrijven en wordt uitgenodigd voor de lancering. Wil je op de hoogte blijven van ons publicatieplatform voor freelancers, schrijf je dan hieronder gerust in voor e-mailupdates van Bolster.